Beslenme Uzmanımızın Gözüyle

İnsanın hayatını sağlıklı ve güçlü bir şekilde devam ettirebilmesi, her şeyden önce yeterli ve dengeli gıda almasına bağlıdır. İnsan hayatının vazgeçilmez bir parçası olan gıdalar, gıda bileşenleri ve beslenme hakkındaki bilimsel esaslara dayalı verilerin geçmişi oldukça yeni sayılır. Dünyada beslenme ile ilgili problemlere baktığımızda başlıca iki temel sorunun olduğunu görmekteyiz. Bunlardan birincisi; insanların yeterli besin maddesi bulamamasına bağlı açlık problemi; ikincisi ise aşırı ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak oluşan çeşitli problemlerdir. Her iki durumda da insan sağlığı risk altına girmekte, dünyanın bazı yerlerinde açlığa bağlı insan ölümleri görülürken, diğer yerlerde ise aşırı ve dengesiz beslenmekten kaynaklanan sağlık problemlerinden dolayı yine insanlar ızdırap çekmektedir. Dolayısıyla insanların en değerli varlığı olan sağlıklarını korumak için, yeterli ve dengeli beslenmeye son derece önem vermeleri gerekmektedir.

Beslenmede yapılan hatalar ve bu hatalardan kaynaklanan olumsuzlukları açıklamak amacıyla özellikle son yıllarda çeşitli araştırmalar yapılmış, buna göre yanlış beslenmeden kaynaklanan çeşitli sağlık problemleri açıkça ortaya konulmuştur. Batı toplumunun %30-50’sinin şişman olduğu, aşırı ve dengesiz beslenmeye dayalı olarak bu insanlarda yüksek tansiyon, diabet, yağ metabolizmasında bozukluklar görüldüğü,  hiperürisemi ve arterioskleroza fazlaca rastlandığı ifade edilmiştir. Yanlış beslenme bu tür hastalıkların oluşmasında önemli bir faktördür.

İnsan sağlığını olumsuz etkileyen diğer bir faktörde yediğimiz yemeklerde kullanılan hammaddeler ve bu hammaddelerin işleniş biçimi olduğunu da unutmamak gerekir. Yanlış hammadde kullanımı veya uygunsuz koşularda üretilen yemekler de insanların hastalıklara karşı direncini, bağışıklığını zayıflatarak insan sağlığını olumsuz etkiler, çeşitli gıda zehirlenmelerine yol açabildiği gibi kanser gibi ölümcül hastalıkların oluşmasında da etkileyici rol oynar. Bu sebepten dolayı yemeklerin lezzeti görünüşü dışında yemeklerin üretildiği yerlerin temizliği ve gıda üretimi için uygunluğu da önemlidir fakat hijyen şartlarına uygun olan bir yerde üretilen yemekleri yemek tek başına kesinlikle yeterli değildir bunun yanında gıdanın bileşenleri ve bu hammaddelerin işleniş biçimleri ve kimlerin tarafından yapıldığına da dikkat etmek gerekmektedir. Hijyen ve kalite yönetim denetimleri düzenli olarak yapılan ve gıda mühendisleri gözetiminde olan üretim tesislerinde üretilen yemekler insan sağlığını tehdit etmez aksine bir insanın günlük alması gereken besin maddeleri (vitaminler, mineraller, vs)  ihtiyacını eksiksiz olarak karşılar ve insanların doğru beslenmelerini sağlayarak hastalıklara karşı direncini arttırır.

İnsanların doğru ve sağlıklı beslenmeleri için yapılan yemek menülerinin planlamasının amacı; insanların temel besin ve enerji ihtiyaçlarının karşılanması ve onların sosyal ve psikolojik yönden doyurulması, ekonomik ve temiz bir servis sunulmasıdır. İstanbul yemek firmaları olarak bunları dikkate almanızı öneriyoruz.

Comments are closed.